Ravioli z dyni Hokkaido

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i zagnieść ciasto mokrymi rękami. Posolić i dodawać po łyżce wody aż ciasto dokładnie się połączy. Uformować kulkę i schować pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Farsz:
Dynię pokroić razem ze skórą w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać łyżkę masła. Na tłuszczu podsmażyć dynię i podlewając wodą dusić do miękkości przez ok. 10min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Miękką dynię ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować w blenderze.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na bardzo cienkie placki na oprószonej mąką stolnicy. Posmarować białkiem jajka po jednej stronie. Na jedną część ciasta wykładać po łyżce farszu w kilkucentymetrowych odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta i palcami docisnąć ciasto w odstępach pomiędzy farszem (skleić białkiem do wewnątrz). Pokroić radełkiem na kwadraty. Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić pieprzem, tymiankiem i solą. Ugotowane ravioli umieścić na patelni i podsmażać przez ok. 2 minuty aż sos otoczy dokładnie pierożki.

Czas przygotowania: ok. 45 minut, czas gotowania: ok. 15 minut
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 9 zł

Czego potrzebujesz ?

Farsz:
0,5 kg dyni Hokkaido
tymianek Galeo do smaku
czosnek Galeo do smaku
sól do smaku
2 oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Sos:
2 łyżki masła
tymianek Galeo do smaku
sól do smaku
pieprz Galeo do smaku
1 cebula
Ciasto:
300g mąki pszennej
6 jajek
kilka łyżek wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie produkty