- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Rustykalna tarta z gruszkami
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i pokrojone masło. Zagnieść tak, aby ciasto połączyło się w jedną cześć. Pod koniec dodać jajko. Zawinąć w folię i wstawić na 1 h do lodówki.
Przygotować nadzienie. Miękkie masło utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem wanilinowym Galeo. Po 3 minutach dodać jajko i miksować jeszcze przez 2 minuty aż masa będzie gładka. Dodać zmielone płatki migdałów, mąkę oraz cynamon Galeo i wymieszać.
Blachę do ciasta wysmarować masłem i posypać mąką. Rozwałkować ciasto na spodzie, wyłożyć masę migdałową, a na wierzchu położyć pokrojone w ćwiartki gruszki. Boki ciasta zawinąć do środka tak, by przykryć połowę owoców. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 180°C.
Czas przygotowania: ok. 1 h
czas pieczenia: ok. 40 min
Koszt: ok. 20 zł
3 | duże gruszki | |
100 g | masła | |
1 | jajko | |
100 g | płatków migdałowych | |
50 g | mąki | |
50 g | cukru | |
1 | łyżeczka cukru wanilinowego Galeo | |
2 | łyżeczki cynamonu Galeo |