Sałatka z bobem, młodymi burakami i dipem paprykowym

W piekarniku nagrzanym do 200° C piec przez 15 min. paprykę oraz młode buraki przez 30 min. Odłożyć do ostudzenia. Na ostatnie 5 min. pieczenia włożyć również do piekarnika podzielone na mniejsze części kromki pełnoziarnistego chleba polanego oliwą.
Przygotować dip. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pomidora obrać ze skóry. Warzywa umieścić w misie blendera, dodać czosnek, szczyptę chili Galeo, orzechy nerkowca i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawić solą do smaku. Zblendować.
Przygotować sałatkę. Wymieszać liście sałaty rzymskiej z rukolą, cienkimi plastrami kalarepy i oliwą. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć obrany bób, pokrojony w plasterki burak oraz grzanki. Całość skropić delikatnie oliwą i polać przygotowanym dipem.

Czas przygotowania: ok. 50 min. (łącznie z czasem pieczenia)
Koszt: ok. 26 zł, koszt porcji: ok. 6,5 zł 

Czego potrzebujesz ?

1sałata rzymska mini
100 grukoli
300 gugotowanego i obranego bobu
4 kromki pełnoziarnistego chleba
4młode buraki
1kalarepa
3 łyżkioliwy z oliwek
pieprz Galeo
sól
Dip paprykowo-pomidorowy
1czerwona papryka
1duży pomidor
1 ząbek czosnku
20 gdowolnych orzechów (np. nerkowce, orzechy włoskie, migdały
chili pieprz cayenne Galeo
1łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
Wszystkie produkty