Scotch eggs

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, Doradcę Kulinarnego marki Galeo.

Gotować jaja w osolonej wodzie ok 4,5 min. od zagotowania wody. Wystudzić. Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Do zmielonego mięsa dodać cebulę, musztardę, natkę pietruszki oraz przyprawę do mięsa mielonego i wymieszać na jednolitą masę. Obrane jajka obłożyć cienką warstwą mięsa, uformować kule. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć przez kilka minut na głębokim tłuszczu. Przed podaniem odsączyć. Podawać z ulubionym sosem.

Czas przygotowania: ok.45 min.
Koszt: ok. 27 zł

Czego potrzebujesz ?

8-10małych jaj
2małe cebule
800 gmielonej wieprzowiny
2łyżki musztardy
3łyżki suszonej lub świeżo posiekanej natki pietruszki Galeo
olej do smażenia
przyprawa do mięsa mielonego Galeo
Panierka
mąka
2jaja
bułka tarta
Wszystkie produkty