- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Sernik na zimno z malinami
Tortownicę o średnicy 25/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić w malakserze lub blenderze. Dodać roztopione masło i wymieszać. Dno formy wyłożyć ciasteczkami i ubić łyżką.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować na jednolitą masę. uważając by nie zostały grudki.
Zalać żelatynę 75 ml zimnej wody i odstawić do namoczenia. Potem rozpuścić żelatynę na wolnym ogniu (nie doprowadzić do wrzenia!). Lekko przestudzić. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znowu wymieszać. Zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować na wysokich obrotach. W osobnym naczyniu wlać śmietankę 30%, ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową. Całość wyłożyć na spód z ciasteczek i schłodzić, aby sernik odrobinę stężał.
W gorącym soku malinowym rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Na stężałą masę serową wyłożyć maliny i zalać cienką warstwą galaretki, schłodzić. Następnie wylać pozostałą część galaretki i schłodzić do całkowitego stężenia.
Czas przygotowania: ok.1 h, czas chłodzenia: ok. 5 h
Koszt: ok. 30 zł
Składniki na spód: | ||
---|---|---|
200 g | ciastek kruchych | |
75 g | masła | |
Składniki na masę serową: | ||
300 g | twarogu półtłustego | |
250 g | mascarpone | |
120 g | cukru pudru | |
300 ml | śmietanki 30% | |
12 g | żelatyny Galeo | |
75 ml | wody | |
2 | łyżeczki cukru wanilinowego Galeo | |
Składniki na galaretkę: | ||
500 ml | wody z syropem malinowym (przygotować wg smaku lub zastąpić świeżym sokiem) | |
400 g | świeżych malin | |
5 | łyżeczek żelatyny Galeo |