Sernik z mascarpone i słonym karmelem

Przygotowanie:
Formę do ciasta o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatnikami wyłoży
 na dno formy do ciasta i ugnieść łyżką. Ubi
 mikserem jaja z cukrem na puszystą masę. Doda
 twaróg sernikowy oraz mascarpone i wymieszać mikserem na gładką masę, tak by nie zostały grudki sera. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy oraz startą skórkę z cytryny (należy uważać, by do masy nie dostał się sok z cytryny, ponieważ ciasto może się zważyć). Wymieszać i wlać masę do formy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotować karmel. W rondelku umieścić cukier i wodę. Gotować aż cała woda wyparuje a cukier nabierze delikatnego, brązowego koloru. Zdjąć rondelek z ognia i dodać łyżkę masła. Zamieszać całość rondelkiem (nie używa
 łyżki do mieszania!) aż masło połączy się z cukrem i rozpuści. Dodać szczyptę soli oraz śmietankę. Wstawić z powrotem na ogień i szybko wymiesza
. Ciasto polać jeszcze ciepłym sosem karmelowym. Jeśli karmel zastygnie można go przez chwilę podgrzać.

Czas przygotowania: 1 h
Koszt: ok. 24 zł  

Czego potrzebujesz ?

500 g twarogu sernikowego
500 gserka mascarpone
3jajka
150 gcukru
1łyżeczka cukru wanilinowego Galeo
2łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
1łyżka mąki pszennej
skórka z 1 cytryny
Spód
200 gherbatników
100 gmasła
Karmel
150 gcukru
150 mlwody
1łyżka masła
50 mlśmietanki 30%
szczypta soli
Wszystkie produkty