- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Sernik z mascarpone i słonym karmelem
Przygotowanie:
Formę do ciasta o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatnikami wyłoży
na dno formy do ciasta i ugnieść łyżką. Ubi
mikserem jaja z cukrem na puszystą masę. Doda
twaróg sernikowy oraz mascarpone i wymieszać mikserem na gładką masę, tak by nie zostały grudki sera. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy oraz startą skórkę z cytryny (należy uważać, by do masy nie dostał się sok z cytryny, ponieważ ciasto może się zważyć). Wymieszać i wlać masę do formy. Ciasto piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotować karmel. W rondelku umieścić cukier i wodę. Gotować aż cała woda wyparuje a cukier nabierze delikatnego, brązowego koloru. Zdjąć rondelek z ognia i dodać łyżkę masła. Zamieszać całość rondelkiem (nie używa
łyżki do mieszania!) aż masło połączy się z cukrem i rozpuści. Dodać szczyptę soli oraz śmietankę. Wstawić z powrotem na ogień i szybko wymiesza
. Ciasto polać jeszcze ciepłym sosem karmelowym. Jeśli karmel zastygnie można go przez chwilę podgrzać.
Czas przygotowania: 1 h
Koszt: ok. 24 zł
500 g | twarogu sernikowego | |
500 g | serka mascarpone | |
3 | jajka | |
150 g | cukru | |
1 | łyżeczka cukru wanilinowego Galeo | |
2 | łyżeczki proszku do pieczenia Galeo | |
1 | łyżka mąki pszennej | |
skórka z 1 cytryny | ||
Spód | ||
---|---|---|
200 g | herbatników | |
100 g | masła | |
Karmel | ||
150 g | cukru | |
150 ml | wody | |
1 | łyżka masła | |
50 ml | śmietanki 30% | |
szczypta soli |