Obrać cebulę i pokroić ją w krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oleju. Dodać pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli i smażyć przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu, tak żeby skarmelizować cebulę, ale jej nie przypalić. Odstawić do ostudzenia. Umyć śledzie pod zimną woda i wysuszyć, a następnie wymieszać w misce z cebulą, przyprawami i rodzynkami oraz olejem. Przełożyć do słoika i odstawić na 24 godziny do lodówki.
Czas przygotowania: ok. 25 minut, czas oczekiwania 24 godziny
Koszt: ok. 27,5 zł
10-12 | płatów śledziowych | |
5 | dużych cebul | |
100 g | rodzynek sułtańskich | |
1 | łyżka cukru | |
szczypta soli | ||
400 ml | oleju | |
5-6 | liści laurowych Galeo | |
2 | łyżeczki cynamonu Galeo | |
kilka ziarenek ziela angielskiego Galeo |