1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.
2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać.
4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć.
5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.
Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków
Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł
![]() |
5 | średnich czerwonych buraków |
![]() |
6 | liści jarmużu |
![]() |
1 | czerwona cebula |
![]() |
6-8 | filetów z surowych śledzi |
![]() |
2-3 | łyżki mąki |
![]() |
4 | łyżki oliwy |
![]() |
4 | łyżki soku z cytryny |
![]() |
2 | łyżki miodu |
![]() |
olej do smażenia | |
![]() |
sól do smaku | |
![]() |
chili Galeo | |
![]() |
koperek Galeo | |
![]() |
majeranek Galeo | |
![]() |
pieprz Galeo |