Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Czas przygotowania: ok.30 min.
Koszt: ok. 21 zł
1 | kromka chleba lub bułki | |
2 | pieczone czerwone papryki | |
2 | pomidory obrane ze skóry | |
100 g | migdałów | |
50 ml | octu winnego z czerwonego wina | |
150 ml | oliwy | |
sól morska | ||
1 i 1/2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo | |
3/4 | łyżeczki chili Galeo | |
2 | łyżki słodkiej papryki Galeo | |
pieprz czarny mielony Galeo |