Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Czas przygotowania: ok.30 min.
Koszt: ok. 21 zł
| 1 | kromka chleba lub bułki | |
| 2 | pieczone czerwone papryki | |
| 2 | pomidory obrane ze skóry | |
| 100 g | migdałów | |
| 50 ml | octu winnego z czerwonego wina | |
| 150 ml | oliwy | |
| sól morska | ||
| 1 i 1/2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo | |
| 3/4 | łyżeczki chili Galeo | |
| 2 | łyżki słodkiej papryki Galeo | |
| pieprz czarny mielony Galeo |