Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć chleb z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Do malaksera włożyć paprykę, pomidory oraz czosnek i miksować przez kilkanaście sekund. Dodać migdały, pieczywo, ocet i przyprawy. Miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji wlewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia.
Czas przygotowania: ok.30 min.
Koszt: ok. 21 zł
![]() | 1 | kromka chleba lub bułki |
![]() | 2 | pieczone czerwone papryki |
![]() | 2 | pomidory obrane ze skóry |
![]() | 100 g | migdałów |
![]() | 50 ml | octu winnego z czerwonego wina |
![]() | 150 ml | oliwy |
![]() | sól morska | |
![]() | 1 i 1/2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo |
![]() | 3/4 | łyżeczki chili Galeo |
![]() | 2 | łyżki słodkiej papryki Galeo |
![]() | pieprz czarny mielony Galeo |