Dynię pokroić w średnią kostkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki, dodać upieczone kawałki dyni, doprawić tymiankiem, chili, pieprzem i solą i smażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać 50 ml wody i dusić pod przykryciem aż część dyni rozpadnie się i utworzy kremowy sos, a część pozostanie w kawałkach. Odstawić patelnię, dodać liście szpinaku baby i wymieszać. Ugotować makaron spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Dodać go do sosu, wymieszać i podgrzać. Podawać z serem pecorino lub parmezanem.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
300 g | makaronu spaghetti | |
400 g | dyni | |
100 g | szpinaku baby | |
50 g | sera pecorino lub parmezanu | |
2 | ząbki czosnku | |
2 | łyżki oliwy z oliwek | |
łyżeczka tymianku Galeo | ||
szczypta chili Galeo | ||
pieprz Galeo do smaku | ||
sól Galeo do smaku |