- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Tarta cytrynowa
Przygotuj ciasto. Mąkę, masło oraz cukier ucieraj mikserem na wolnych obrotach do konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko oraz wodę i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw do schłodzenia w lodówce na minimum 30 minut.
Przygotuj nadzienie. W rondelku umieść sok oraz skórkę z cytryny, dodaj tymianek Galeo, cukier, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i zagotuj powoli mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło i rozpuść w gorącej masie cytrynowej. Po chwili dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta, możesz podgrzewać ją na wolnym ogniu.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie wysyp na spód fasolę. Piecz przez 40 minut. W połowie pieczenia zdejmij obciążenie z ciasta.
Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie cytrynowe, udekoruj kawałkami kandyzowanej cytryny i odstaw do ochłodzenia. Po tym czasie schłodź ciasto jeszcze w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Podawaj z bitą śmietaną!
Czas realizacji: 40 minut + 45 minut pieczenia
Porcja: forma o średnicy 24-28 cm
Koszt: ok. 30 zł
Składniki | ||
---|---|---|
![]() | 200 g | mąki |
![]() | 100 g | masła |
![]() | 1 | żółtko |
![]() | 50 g | cukru pudru |
![]() | szczypta soli | |
![]() | 2 | łyżki zimnej wody |
Nadzienie | ||
![]() | sok z 4 cytryn | |
![]() | 100 ml | wody |
![]() | skórka z 2 cytryn | |
![]() | 1 | łyżeczka tymianku Galeo |
![]() | 3 | łyżki mąki ziemniaczanej |
![]() | 3 | żółtka |
![]() | 100 g | cukru |
![]() | 100 g | masła |