Tarta cytrynowa

Przygotuj ciasto. Mąkę, masło oraz cukier ucieraj mikserem na wolnych obrotach do konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko oraz wodę i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw do schłodzenia w lodówce na minimum 30 minut.
Przygotuj nadzienie. W rondelku umieść sok oraz skórkę z cytryny, dodaj tymianek Galeo, cukier, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i zagotuj powoli mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło i rozpuść w gorącej masie cytrynowej. Po chwili dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta, możesz podgrzewać ją na wolnym ogniu.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie wysyp na spód fasolę. Piecz przez 40 minut. W połowie pieczenia zdejmij obciążenie z ciasta.
Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie cytrynowe, udekoruj kawałkami kandyzowanej cytryny i odstaw do ochłodzenia. Po tym czasie schłodź ciasto jeszcze w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Podawaj z bitą śmietaną!

Czas realizacji: 40 minut + 45 minut pieczenia
Porcja: forma o średnicy 24-28 cm
Koszt: ok. 30 zł 

Czego potrzebujesz ?

Składniki
200 gmąki
100 gmasła
1żółtko
50 gcukru pudru
szczypta soli
2łyżki zimnej wody
Nadzienie
sok z 4 cytryn
100 mlwody
skórka z 2 cytryn
1łyżeczka tymianku Galeo
3łyżki mąki ziemniaczanej
3żółtka
100 gcukru
100 gmasła
Wszystkie produkty