- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Tarta cytrynowa
Przygotuj ciasto. Mąkę, masło oraz cukier ucieraj mikserem na wolnych obrotach do konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko oraz wodę i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw do schłodzenia w lodówce na minimum 30 minut.
Przygotuj nadzienie. W rondelku umieść sok oraz skórkę z cytryny, dodaj tymianek Galeo, cukier, wodę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i zagotuj powoli mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło i rozpuść w gorącej masie cytrynowej. Po chwili dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta, możesz podgrzewać ją na wolnym ogniu.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę nasmarowaną masłem. Ciasto nakłuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a następnie wysyp na spód fasolę. Piecz przez 40 minut. W połowie pieczenia zdejmij obciążenie z ciasta.
Na upieczone ciasto wyłóż nadzienie cytrynowe, udekoruj kawałkami kandyzowanej cytryny i odstaw do ochłodzenia. Po tym czasie schłodź ciasto jeszcze w lodówce przez ok. 2-3 godziny. Podawaj z bitą śmietaną!
Czas realizacji: 40 minut + 45 minut pieczenia
Porcja: forma o średnicy 24-28 cm
Koszt: ok. 30 zł
Składniki | ||
---|---|---|
200 g | mąki | |
100 g | masła | |
1 | żółtko | |
50 g | cukru pudru | |
szczypta soli | ||
2 | łyżki zimnej wody | |
Nadzienie | ||
sok z 4 cytryn | ||
100 ml | wody | |
skórka z 2 cytryn | ||
1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
3 | łyżki mąki ziemniaczanej | |
3 | żółtka | |
100 g | cukru | |
100 g | masła |