- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Tartaletki z kremem i owocami
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj starte masło na grubej tarce, 1 jajko i zagnieć ciasto. W międzyczasie dodaj odrobinę zimnej wody, dzięki temu ciasto lepiej się połączy. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4-5 mm i wytnij okręgi odrobinę większe od foremek. Foremki podsyp mąką i wyłóż je ciastem. Nakłuj ciasto widelcem i schowaj do lodówki na przynajmniej 45 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Babeczki piecz ok. 20 minut aż lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czasie pieczenia przygotuj krem. 200 ml mleka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i lekko podgrzewaj (nie gotuj) aż cukier się rozpuści. Następnie wlewaj powoli mleko z mąką ciągle mieszając. Krem po chwili zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepły krem nakładaj do babeczek. Po ostygnięciu udekoruj owocami.
Czas realizacji: 60 minut
Porcje: ok. 15 sztuk o średnicy 10 cm
Koszt: 25 zł
Ciasto | ||
---|---|---|
300 g | mąki pszennej | |
100 g | cukru pudru | |
100 g | schłodzonego masła | |
1 | jajko | |
1 | łyżka zimnej wody | |
Krem | ||
500 ml | mleka 3,2% | |
70 g | masła | |
2 | łyżki mąki ziemniaczanej | |
3 | łyżki mąki pszennej | |
2 | łyżki cukru wanilinowego Galeo | |
50 g | cukru | |
2 | żółtka |