Tartaletki z kremem i owocami

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj starte masło na grubej tarce, 1 jajko i zagnieć ciasto. W międzyczasie dodaj odrobinę zimnej wody, dzięki temu ciasto lepiej się połączy. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4-5 mm i wytnij okręgi odrobinę większe od foremek. Foremki podsyp mąką i wyłóż je ciastem. Nakłuj ciasto widelcem i schowaj do lodówki na przynajmniej 45 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Babeczki piecz ok. 20 minut aż lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czasie pieczenia przygotuj krem. 200 ml mleka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami, cukrem i lekko podgrzewaj (nie gotuj) aż cukier się rozpuści. Następnie wlewaj powoli mleko z mąką ciągle mieszając. Krem po chwili zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepły krem nakładaj do babeczek. Po ostygnięciu udekoruj owocami.

Czas realizacji: 60 minut
Porcje: ok. 15 sztuk o średnicy 10 cm
Koszt: 25 zł 

Czego potrzebujesz ?

Ciasto
300 gmąki pszennej
100 gcukru pudru
100 gschłodzonego masła
1jajko
1łyżka zimnej wody
Krem
500 mlmleka 3,2%
70 gmasła
2łyżki mąki ziemniaczanej
3łyżki mąki pszennej
2łyżki cukru wanilinowego Galeo
50 gcukru
2żółtka
Wszystkie produkty