W dużym garnku zalać głowy karpia zimną wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować przez ok. 20-30 minut. Warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wraz z filetami rybnymi dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż ryba będzie ugotowana a warzywa miękkie. Na koniec doprawić koperkiem i sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: ok. 50 min.
Koszt: ok. 20 zł, kosz 1 porcji: ok. 5 zł (bez kosztów rybich głów)
![]() | 2-3 | głowy karpia |
![]() | 300 g | fileta z dorsza |
![]() | sól do smaku | |
![]() | 2 | marchewki |
![]() | pół | selera |
![]() | 1 | pietruszka |
![]() | 1 | cebula |
![]() | pół | pora |
![]() | 4 | średnie ziemniaki |
![]() | 2 | łyżki soku z cytryny |
![]() | 2 | łyżki koperku Galeo |
![]() | 2-3 | liście laurowe Galeo |
![]() | 2 | ziarna ziela angielskiego Galeo |
![]() | pieprz Galeo do smaku |