Przygotowanie:
Podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, kurkumę, chili i utarte w moździerzu ziele angielskie, smażyć razem przez ok. 30 sekund. Dodać banany, ocet i cukier. Podlać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Przełożyć do blendera kielichowego, zmiksować na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 7 zł
Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo
| 2 | cebule | |
| 6 | dużych bananów | |
| 150 ml | octu winnego z białego wina | |
| 6 | łyżek cukru | |
| sól morska | ||
| 3 | łyżki oleju | |
| 3/4 | szklanki wody | |
| 1 | łyżeczka kurkumy | |
| 2 | łyżeczki czosnku granulowanego Galeo | |
| 1 | łyżeczka chili Galeo | |
| 1/2 | łyżeczki ziela angielskiego Galeo | |
| pieprz czarny mielony Galeo |