W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podsmażyć. Następnie dodać pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć przez około 3 minuty. Zalać czerwonym winem i poczekać aż odparuje. Po tym czasie dodać w całości oliwki, kapary, pomidory oraz przyprawy. Całość wymieszać. Dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Podawać z pieczywem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 19 zł, koszt porcji: ok.4,75 zł
![]() | 700 g | bakłażana |
![]() | 50 g | oliwek czarnych |
![]() | 50 g | kaparów |
![]() | 1 | ząbek czosnku |
![]() | 1 | średnia cebula |
![]() | 3 | puszka pomidorów krojonych |
![]() | 1 | szklanka czerwonego wina wytrawnego |
![]() | 3 | łyżki oliwy z oliwek |
![]() | łyżeczka oregano Galeo | |
![]() | pieprz mielony Galeo | |
![]() | sól |