Churros

Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić 100 g masła, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Do gorącego masła z wodą dodać mąkę, sól i cukier wanilinowy. Podgrzewać energicznie mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto lekko wystudzić. Wyrabiać, dodając pojedynczo jaja. Ciasto umieścić w worku do szprycowania. Wyciskać bezpośrednio na gorący olej, odcinając nożem tak, aby ciastka miały ok 8-10 cm długości. Wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć. Po wystudzeniu posypać utartym w moździerzu cukrem z cynamonem. Podawać z sosem czekoladowym.
Sos:
W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać czekoladę i śmietanę. Delikatnie podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Czas przygotowania: 45 min.
Koszt: ok. 19 zł

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo

Czego potrzebujesz ?

120 gmasła
200 mlwody
1 2/3szklanki mąki
6szczypta soli
4-6jajek
olej do smażenia
150 mlśmietany 36%
2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
3-4 łyżki drobno mielonego cukru
3łyżeczki cukru wanilinowego Galeo
2łyżeczki cynamonu Galeo
Wszystkie produkty