Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania: około 90 minut

Danie dla 4 osób

  • Fasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, najlepiej na noc.
  • Do wody, w której moczyła się fasola wsypać majeranek i włączyć ogień pod garnkiem.
  • Boczek oraz kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni, dodać do garnka z fasolą.
  • Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tłuszczu z boczku i również dodać do gotującej się fasoli.
  • Czosnek obrać, posiekać i dorzucić do fasoli.
  • Podczas gotowania dodać pomidory z puszki, resztę przypraw i zagęścić przecierem.
  • Nałożoną porcję również można przyprawić majerankiem.

Czego potrzebujesz ?

500 g fasoli typu "Jaś"
1 x laska kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1 x puszka pomidorów krojonych
1 x średnia cebule
3-4 ząbki czosnku
1 x łyżeczka majeranku suszonego Galeo
1 x łyżeczka papryki słodkiej Galeo
sól
pieprz czarny mielony Galeo
1 x cukier
1 x koncentrat pomidorowy
Wszystkie produkty