- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Fondant z białej czekolady
W misce wymieszać całe jajka i żółtka na jednolitą masę. Dodać cukier, cynamon i mąkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników. W rondelku stopić masło, dodać białą czekoladę i rozpuścić ją, gotując masę na wolnym ogniu i mieszając, aby czekolada nie przywierała do dna. Odstawić na 5 minut do ostudzenia. Po tym czasie dodać masę czekoladową do masy jajecznej i wymieszać
8 foremek na babeczki (średnica ok. 8 cm, wysokość ok. 5 cm) lub pierścieni wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę do formy i piec w temperaturze 220° C przez 10 minut. Fondanty podawać od razu ze świeżym owocami lub konfiturą owocową.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 16 zł, koszt jednej porcji: ok. 2 zł
300 g | białej czekolady | |
200 g | masła | |
2 | jajka | |
2 | żółtka | |
100 g | cukru | |
200 g | mąki | |
2 | łyżeczki cynamonu Galeo |