Krem marchewkowy z imbirem

Rozgrzać olej w dużym garnku i smażyć przez ok. 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę, doprawiając ją chili, papryką, imbirem i czosnkiem. Dodać pokrojoną w kawałki marchewkę i pietruszkę. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać bulion warzywny i gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić zupę do smaku pieprzem i solą. Dodać mleko kokosowe i zmiksować na krem. Zupę można podać ze startą skórką z pomarańczy, świeżo mielonym pieprzem i grzankami.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 10 zł, koszt jednej porcji ok. 1,25 zł 

Czego potrzebujesz ?

1 lbulionu warzywnego
1 kgmarchewki
150 gpietruszki
1cebula
300 mlmleka kokosowego
1łyżeczka chili Galeo
2łyżki imbiru Galeo
2łyżeczki papryki słodkiej Galeo
1łyżeczka czosnku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Wszystkie produkty