Przygotowanie:
Buraki umyć i położyć na blasze do pieczenia. Nakłuć widelcem, skropić oliwą, posolić i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut. Po upieczeniu buraki ostudzić i obrać ze skóry.
W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaka przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać tymianek i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie dorzucić jeszcze na 3 minuty pokrojone buraki i dobrze wymieszać. Całość zalać bulionem tak, by przykryć warzywa i gotować przez ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować zupę na krem. Podawać z grzanką i serem pleśniowym lub kozim.
Czas przygotowania: ok. 45 min + czas pieczenia: ok. 45 min. + czas oczekiwania: ok. 15 min.
Koszt: ok. 10 zł
![]() | 2 kg | buraków |
![]() | 1 | duża cebula |
![]() | 2 | ząbki czosnku |
![]() | 1 l | bulionu warzywnego |
![]() | 1 | łyżka masła |
![]() | 1 | ziemniak |
![]() | 1 | marchewka |
![]() | 20 ml | oleju rzepakowego |
![]() | 3 | łyżki tymianku Galeo |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku |