Krem z pieczonych buraków

Przygotowanie:
Buraki umyć i położyć na blasze do pieczenia. Nakłuć widelcem, skropić oliwą, posolić i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut. Po upieczeniu buraki ostudzić i obrać ze skóry.
W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, czosnek oraz pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaka przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać tymianek i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut ciągle mieszając. Następnie dorzucić jeszcze na 3 minuty pokrojone buraki i dobrze wymieszać. Całość zalać bulionem tak, by przykryć warzywa i gotować przez ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować zupę na krem. Podawać z grzanką i serem pleśniowym lub kozim.

Czas przygotowania: ok. 45 min + czas pieczenia: ok. 45 min. + czas oczekiwania: ok. 15 min.
Koszt: ok. 10 zł 

Czego potrzebujesz ?

2 kgburaków
1duża cebula
2ząbki czosnku
1 lbulionu warzywnego
1łyżka masła
1ziemniak
1marchewka
20 mloleju rzepakowego
3łyżki tymianku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
Wszystkie produkty