Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka Galeo i oleju, doprawić do smaku pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec przez 45 min. w 200°C. Po tym czasie dodać jabłka pokrojone na ćwiartki i posypać całość cynamonem. Piec jeszcze przez 15 minut bez przykrycia. Kurczaka podawać z wytrawną konfiturą (np. z żurawiną) i z ziemniakami lub warzywami korzeniowymi.
Czas przygotowania: 1 h 15 minut
Koszt: ok. 13 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,25 zł
1 kg | nóżek z kurczaka(ok. 8 sztuk) | |
4 | duże jabłka | |
3 | łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo | |
2 | łyżeczki cynamonu Galeo | |
50 ml | oleju rzepakowego | |
pieprz do smaku |