Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 2-3 h. Pozostałe mięsa umyć i wrzucić do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować pod przykryciem przez 1 h. Następnie dodać marchewkę, seler, pietruszkę oraz jedną cebulę i gotować jeszcze 1-1,5 h, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się. Odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w wywarze.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać wątróbkę pokrojoną w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut.
Wystudzone mięso i warzywa zmielić w maszynce dwa lub trzy razy, dodając tymianek i majeranek. Masę doprawić solą, pieprzem, łyżeczką zmielonego ziela angielskiego. W razie potrzeby dolewać po łyżce wywaru, żeby masa nie była sucha. Dodać żółtka oraz bułkę i dokładnie wyrobić. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
Keksówkę (30 cm długości) wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (maksymalnie do 2/3 wysokości). Piec przez 1,5 h w temperaturze 170° C.
Czas przygotowania: ok. 5 h
Koszt: ok. 28 zł
![]() | 200 g | wątróbki drobiowej |
![]() | 500 g | mięsa z kurczaka (z dowolnej części) |
![]() | 200 g | boczku wędzonego |
![]() | 200 g | mięsa wieprzowego (np. łopatki, szynki) |
![]() | 100 ml | mleka |
![]() | 2 | cebule |
![]() | 2 | marchewki |
![]() | 1 | pietruszka |
![]() | kawałek selera | |
![]() | 3 | jajka |
![]() | 1 | bułka pełnoziarnista |
![]() | kilka liści laurowych Galeo | |
![]() | kilka ziaren ziela angielskiego Galeo | |
![]() | 1 | łyżeczka tymianku Galeo |
![]() | pieprz mielony Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
![]() | 1 | łyżka oleju |
![]() | tłuszcz do wysmarowania formy | |
![]() | bułka tarta |