Pasztet wielkanocny

Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 2-3 h. Pozostałe mięsa umyć i wrzucić do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować pod przykryciem przez 1 h. Następnie dodać marchewkę, seler, pietruszkę oraz jedną cebulę i gotować jeszcze 1-1,5 h, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się. Odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w wywarze.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać wątróbkę pokrojoną w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut.
Wystudzone mięso i warzywa zmielić w maszynce dwa lub trzy razy, dodając tymianek i majeranek. Masę doprawić solą, pieprzem, łyżeczką zmielonego ziela angielskiego. W razie potrzeby dolewać po łyżce wywaru, żeby masa nie była sucha. Dodać żółtka oraz bułkę i dokładnie wyrobić. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
Keksówkę (30 cm długości) wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (maksymalnie do 2/3 wysokości). Piec przez 1,5 h w temperaturze 170° C.

Czas przygotowania: ok. 5 h
Koszt: ok. 28 zł 

Czego potrzebujesz ?

200 gwątróbki drobiowej
500 gmięsa z kurczaka (z dowolnej części)
200 gboczku wędzonego
200 gmięsa wieprzowego (np. łopatki, szynki)
100 mlmleka
2cebule
2marchewki
1pietruszka
kawałek selera
3jajka
1bułka pełnoziarnista
kilka liści laurowych Galeo
kilka ziaren ziela angielskiego Galeo
1łyżeczka tymianku Galeo
pieprz mielony Galeo do smaku
sól do smaku
1łyżka oleju
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
Wszystkie produkty