Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 2-3 h. Pozostałe mięsa umyć i wrzucić do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować pod przykryciem przez 1 h. Następnie dodać marchewkę, seler, pietruszkę oraz jedną cebulę i gotować jeszcze 1-1,5 h, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się. Odstawić do ostudzenia. Bułkę namoczyć w wywarze.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać wątróbkę pokrojoną w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut.
Wystudzone mięso i warzywa zmielić w maszynce dwa lub trzy razy, dodając tymianek i majeranek. Masę doprawić solą, pieprzem, łyżeczką zmielonego ziela angielskiego. W razie potrzeby dolewać po łyżce wywaru, żeby masa nie była sucha. Dodać żółtka oraz bułkę i dokładnie wyrobić. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
Keksówkę (30 cm długości) wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (maksymalnie do 2/3 wysokości). Piec przez 1,5 h w temperaturze 170° C.
Czas przygotowania: ok. 5 h
Koszt: ok. 28 zł
200 g | wątróbki drobiowej | |
500 g | mięsa z kurczaka (z dowolnej części) | |
200 g | boczku wędzonego | |
200 g | mięsa wieprzowego (np. łopatki, szynki) | |
100 ml | mleka | |
2 | cebule | |
2 | marchewki | |
1 | pietruszka | |
kawałek selera | ||
3 | jajka | |
1 | bułka pełnoziarnista | |
kilka liści laurowych Galeo | ||
kilka ziaren ziela angielskiego Galeo | ||
1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
pieprz mielony Galeo do smaku | ||
sól do smaku | ||
1 | łyżka oleju | |
tłuszcz do wysmarowania formy | ||
bułka tarta |