Oczyszczone pstrągi posypujemy przyprawą do ryb Galeo oraz szczyptą ostrej papryki. Nacinamy ryby wzdłuż, tworząc przestrzeń na farsz. Do wnętrza wkładamy kilka łyżek sałatki przygotowanej z kiszonych ogórków, czerwonej papryki i cebulki, możemy dodać też posiekaną natkę pietruszki. Całość polewamy kilkoma kroplami oleju i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 30-35 minut. Gotowe danie podajemy z ulubionymi warzywami - na przykład sałatką ze świeżej papryki oraz gotowanym groszkiem i marchewką. Ryba najlepiej będzie smakowała, gdy skropimy ją sokiem ze świeżej cytryny.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Koszt: ok. 17 zł za dwie porcje
![]() | 2 | pstrągi |
![]() | kiszony ogórek | |
![]() | 1/2 | papryki |
![]() | mała cebulka | |
![]() | przyprawa do ryb Galeo | |
![]() | papryka ostra Galeo | |
![]() | 2 | łyżki oleju |
![]() | ewentualnie natka pietruszki |