Oczyszczone pstrągi posypujemy przyprawą do ryb Galeo oraz szczyptą ostrej papryki. Nacinamy ryby wzdłuż, tworząc przestrzeń na farsz. Do wnętrza wkładamy kilka łyżek sałatki przygotowanej z kiszonych ogórków, czerwonej papryki i cebulki, możemy dodać też posiekaną natkę pietruszki. Całość polewamy kilkoma kroplami oleju i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 30-35 minut. Gotowe danie podajemy z ulubionymi warzywami - na przykład sałatką ze świeżej papryki oraz gotowanym groszkiem i marchewką. Ryba najlepiej będzie smakowała, gdy skropimy ją sokiem ze świeżej cytryny.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut
Koszt: ok. 17 zł za dwie porcje
2 | pstrągi | |
kiszony ogórek | ||
1/2 | papryki | |
mała cebulka | ||
przyprawa do ryb Galeo | ||
papryka ostra Galeo | ||
2 | łyżki oleju | |
ewentualnie natka pietruszki |