Bataty obrać i pokroić w paski o grubości 2 cm, a następne obtoczyć w soli oraz oregano. Grillować na patelni przez 5 minut z każdej strony. Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. W dużej misce wymieszać rukolę, ciecierzycę, grillowanego batata, pestki dyni oraz sos. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do dań z grilla.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 8 zł, koszt jednej porcji: ok. 4 zł
![]() | 100 g | rukoli |
![]() | 1 | średni batat |
![]() | 1/4 | puszki ciecierzycy |
![]() | ok. 20 g | garść pestek dyni |
![]() | 1 | łyżeczka oregano Galeo |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
Sos | ||
---|---|---|
![]() | 2 | łyżeczki oliwy z oliwek |
![]() | 1 | łyżeczka masła orzechowego |
![]() | 1 | łyżeczki soku z cytryny |
![]() | szczypta chili Galeo | |
![]() | szczypta soli |