Tarta z rabarbarem i cynamonem

Składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Umieścić w lodówce na kilka godzin lub na 30 min. w zamrażalniku w folii spożywczej, lub pod przykryciem.
Rabarbar opłukać i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki o długości 2 cm i w dużej misce wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem, ekstraktem wanilinowym i cukrem. Odstawić na 20 minut.
Formę na ciasto wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto kruche rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wyłożyć formę o średnicy 30 cm i odciąć wystające poza formę kawałki ciasta. Uformować z nich kulkę i schłodzić w zamrażalniku. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wypełnić farszem z rabarbaru. Zamrożone pozostałości ciasta kruchego wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na górę ciasta na grubych oczkach. Piec przez 40 minut w temperaturze 180° C. Podawać z lodami waniliowymi lub kokosowymi.

Czas przygotowania: 1,5 h
Koszt: ok. 13 zł

Czego potrzebujesz ?

Na ciasto
20 gmasła
100 gcukru
300 gmąki pszennej
1żółtko
Na farsz
4łodygi rabarbaru
sok z 1 cytryny
łyżeczka ekstraktu wanilinowego
50 gcukru trzcinowego lub 2 czubate łyżki miodu
2łyżki cynamonu Galeo
Wszystkie produkty