1) Grzyby namoczyć i przecedzić, zostawiając smak, w którym się moczyły.
2) Pokrojone w paski grzyby zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, dodać smak spod grzybów i włoszczyznę. Powoli gotować przez ok. 75 min.
3) W połowie gotowania wyjąć włoszczyznę i pokroić ją w paski.
4) Do zupy dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę.
5) Pod koniec gotowania dodać nalewkę wiśniową i doprawić pieprzem i solą
6) Włoszczyznę wraz z łazankami ułożyć na talerzu i zalać gorącą zupą.
Czas przygotowania: 90 min.
Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 60 zł
150 g | suszonych borowików i podgrzybków | |
1/2 | pęczka włoszczyzny | |
1 | cebula | |
100 ml | nalewki z wiśni | |
200 g | ugotowanych łazanek | |
olej | ||
liście laurowe Galeo | ||
ziele angielskie Galeo | ||
kminek Galeo | ||
tymianek Galeo | ||
pieprz czarny mielony Galeo | ||
sól |