Żurek

Czas przygotowania: około 120 minut

Danie dla 6 osób

  • Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki, wstawić do garna i zalać oko 1,5 litra wody.
  • Do garnka dodać kiełbasę, sól i inne przyprawy, gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  • Zakwas dodać do gotującej się zupy cały czas mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać majeranek, kwaśną śmietanę i zmiażdżony lub starty czosnek.
  • Podawać z ugotowanym wcześniej na twardo jajkiem.

Czego potrzebujesz ?

Zakwas na żurek
włoszczyzna
1 xkiełbasa
kwaśna śmietana
1 x jajko na twardo
sól
ząbki czosnku
pieprz czarny mielony Galeo
majeranek suszony Galeo
3liście laurowe Galeo
3 - 5 ziaren ziela angielskiego Galeo
Wszystkie produkty