Porady

  • S.O.S. na słony sos Jeżeli sos, który przygotowujesz jest zbyt słony, obierz ziemniaka, przekrój go na pół i wsadź do sosu. Ziemniak powinien wyciągnąć większość słonego smaku.
  • Krojenie przy pomocy nitki Delikatne ciasta, jak biszkopt mogą się rozpaść, gdy kroimy je nożem. Lepiej użyć nitki. Około metrowy kawałek nitki układamy dookoła ciasta. Możemy wcześniej naciąć ciasto nożem. Następnie krzyżujemy nitkę i ciągniemy raz jedną, raz drugą.
  • Jak zagospodarować nadmiar ziół i warzyw? Kupiliśmy za dużo pietruszki lub koperku? Nie trzeba nic wyrzucać! Wystarczy przełożyć do pudełka, zamrozić i wykorzystywać, gdy będziemy w potrzebie.
  • Ciasto doskonałe Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Wyciągnij je z lodówki na około godzinę przed wykorzystaniem.
  • Sposób na doskonałą panierkę Chcesz, żeby panierka na kotletach lepiej się trzymała? Wstaw panierowane kotlety przed smażeniem na 30 minut do lodówki.
  • Sposób na brzydki zapach w lodówce Nie wiesz jak poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem z lodówki? Nasyp na spodeczek kilka łyżek sody oczyszczanej i połóż obok kilka plasterków z cytryny.
  • Recepta na kipiącą wodę Gdy gotujesz makaron i nie chcesz, by piana wykipiała, połóż na środku garnka drewnianą łyżkę, uważaj by nie spadła! Powinna zatrzymać pianę przed wydostaniem się.
  • Mrożone resztki sosu Po obiedzie zostało nieco sosu? Zamroź go w kostkarce na lód i dodawaj do potraw kiedy chcesz!
  • Jak wycisnąć więcej soku z cytryny? Jeżeli chcesz wycisnąć z cytryny jeszcze więcej soku, roluj ją dłonią na blacie tuż przed wyciskaniem.
  • Jak odkamienić czajnik? Aby pozbyć się kamienia z czajnika wsyp do niego 3 lub 4 łyżeczki kwasku cytrynowego, wlej wodę i zagotuj ją. Odstaw czajnik na kilka godzin i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i wypłucz dobrze czajnik.
Wszystkie produkty