- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną Galeo, dodaj cukier zwykły i cukier wanilinowy Galeo. W oddzielnej misce rozbij rózgą jajko, dodaj olej, sok z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt w temperaturze pokojowej. Do płynnej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 25-28 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej ciasto i wyrównaj. Brzoskwinie wyłóż na wierzchu ciasta zostawiając 2-3 cm pustego miejsca na brzegach ciasta. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut lub do suchego patyczka.
Czas realizacji: 15 minut + 45 minut pieczenia
Porcje: dla 6 osób
Koszt: ok. 17 zł
![]() | 3/4 | szklanki oleju roślinnego |
![]() | 1 | szklanka cukru |
![]() | 3 | szklanki mąki pszennej |
![]() | 500 ml | jogurtu naturalnego |
![]() | 1 | jajko |
![]() | 2 | łyżeczki sody oczyszczonej Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka cukru wanilinowego Galeo |
![]() | puszka brzoskwiń w zalewie (600-700 g) | |
![]() | sok z 1 cytryny |