Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Mąkę przesiej razem z sodą oczyszczoną Galeo, dodaj cukier zwykły i cukier wanilinowy Galeo. W oddzielnej misce rozbij rózgą jajko, dodaj olej, sok z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj jogurt w temperaturze pokojowej. Do płynnej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 25-28 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej ciasto i wyrównaj. Brzoskwinie wyłóż na wierzchu ciasta zostawiając 2-3 cm pustego miejsca na brzegach ciasta. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut lub do suchego patyczka.

Czas realizacji: 15 minut + 45 minut pieczenia
Porcje: dla 6 osób
Koszt: ok. 17 zł

Czego potrzebujesz ?

3/4szklanki oleju roślinnego
1szklanka cukru
3szklanki mąki pszennej
500 mljogurtu naturalnego
1jajko
2łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
1łyżeczka cukru wanilinowego Galeo
puszka brzoskwiń w zalewie (600-700 g)
sok z 1 cytryny
Wszystkie produkty