1) Z mąki, mleka, jaj i cukru wanilinowego przygotować ciasto naleśnikowe
2) Naleśniki smażyć na posmarowanej delikatnie olejem patelni.
3) Miód skarmelizować na patelni, dodać sok z pomarańczy, lekko zredukować, a następnie dodać masło.
4) Do tak przygotowanego syropu włożyć złożone w trójkąty naleśniki, „filety” z 1 pomarańczy i smażyć je w syropie około 2 min.
5) Pod koniec dodać 30 ml brandy i podpalić.
Czas przygotowania: 30 min.
Danie dla 4-6 osób
Koszt: ok. 15 zł
250 | mąki | |
ok. 500 ml | mleka | |
2 | jaja | |
cukier wanilinowy Galeo | ||
2-3 | łyżki oleju | |
80 ml | miodu | |
100 g | masła | |
100 ml | soku z pomarańczy (z kartonu lub świeżo wyciskanego) | |
1 | pomarańcza | |
30 ml | brandy (do podpalenia) |