Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, aż będą al dente. Po ugotowaniu przelać je zimną wodą (w przeciwnym razie nadal będą się gotować pod wpływem ciepła). Przygotować naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (mogą być też dwa mniejsze) i wysmarować je oliwą z oliwek. W naczyniu umieścić przekrojone na pół szparagi. W misce rozbić jajka na jednolitą masę, dodać posiekaną cebulę, mleko, oregano i czosnek, połowę startego sera i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem.
Nagrzać piekarnik do 180° C. Frittatę piec od 15 do 20 minut.
Czas przygotowania: ok. 35 min.
Koszt: ok. 11 zł, koszt jednej porcji: ok. 5,5 zł
![]() | 6-8 | szparagów |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 4 | jajka |
![]() | 50 ml | mleka |
![]() | oliwa z oliwek do wysmarowania blachy | |
![]() | 2 | czubate łyżki (30g) startego sera żółtego, najlepiej parmezanu |
![]() | pół łyżeczki oregano Galeo | |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 2 | pieprz Galeo do smaku |
![]() | sól do smaku |