Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, aż będą al dente. Po ugotowaniu przelać je zimną wodą (w przeciwnym razie nadal będą się gotować pod wpływem ciepła). Przygotować naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (mogą być też dwa mniejsze) i wysmarować je oliwą z oliwek. W naczyniu umieścić przekrojone na pół szparagi. W misce rozbić jajka na jednolitą masę, dodać posiekaną cebulę, mleko, oregano i czosnek, połowę startego sera i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem.
Nagrzać piekarnik do 180° C. Frittatę piec od 15 do 20 minut.
Czas przygotowania: ok. 35 min.
Koszt: ok. 11 zł, koszt jednej porcji: ok. 5,5 zł
6-8 | szparagów | |
1 | cebula | |
4 | jajka | |
50 ml | mleka | |
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy | ||
2 | czubate łyżki (30g) startego sera żółtego, najlepiej parmezanu | |
pół łyżeczki oregano Galeo | ||
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
2 | pieprz Galeo do smaku | |
sól do smaku |