Dobry obiad nie musi być drogi! Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile pieniędzy niepotrzebnie wydajemy na jedzenie. Wielokrotnie zdarza nam się wybierać droższe półprodukty i gotowce, zamiast zwykłych i naturalnych składników. Lepiej poświęcić nieco więcej czasu i samemu wybrać odpowiednie produkty, dzięki którym stworzymy pyszny obiad. Unikniemy spotkania z chemią, szkodzącą naszemu organizmowi.
Jeżeli chcemy gotować smaczne dania za mniejsze pieniądze warto wiedzieć, co w danym sezonie jest tańsze. Dla przykładu, późne lato to idealny moment na ugotowanie smacznego i pożywnego leczo, ponieważ w sierpniu oraz we wrześniu papryka z polskich zbiorów jest najtańsza. Nie bójmy się przyrządzać większych porcji. Nadwyżkę możemy zamrozić, dzięki czemu zyskamy gotowy obiad w przyszłości, gdy będziemy mieli mniej czasu.
Niedrogim pomysłem na dobry obiad są też zupy. To smaczny i prosty sposób na pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza gdy gotujemy je na gęsto i dodajemy dużo smacznych dodatków. Pamiętajmy, że obiad to najważniejszy posiłek dnia, więc zadbajmy o balans pomiędzy mięsem, a pełnymi witamin warzywami. Nie przesadzajmy jednak z wielkością serwowanych porcji, unikajmy przejadania się, które źle wpływa na nasze zdrowie.
Warto z góry planować zakupy przed wyjściem z domu i tworzyć sobie menu obiadowe na konkretny tydzień. Dzięki temu w sklepie kupimy tylko potrzebne rzeczy i nie zmarnujemy pieniędzy. Poza tym z góry zaplanowane posiłki wcale nie muszą być nudne, inspiracji możemy szukać wszędzie. Niektóre potrawy możemy przygotować sobie wcześniej, więc zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale też sporo czasu!